spoorelementen

 

 

 

 

 

Hoe voorkom je een tekort aan spoorelementen?

 

 

 

Hoe voorkom je een tekort aan spoorelementen?

Een gewas heeft – naast de hoofdelementen die worden toegediend via meststoffen – behoefte aan verschillende spoorelementen, ook wel micronutriënten genoemd. Dit zijn de kleinste elementen die in de voeding van een plant aanwezig moeten zijn voor een optimale groei. Er zijn acht verschillende spoorelementen: molybdeen, nikkel, koper, zink, mangaan, borium, ijzer en chloor. Spoorelementen spelen onder andere een belangrijke rol bij de stofwisseling van planten. Echter zorgen verschillende factoren – waaronder de zuurgraad – ervoor dat spoorelementen in veel gevallen niet goed opgenomen kunnen worden door een plant en er een tekort ontstaat. Onze specialisten geven hier in dit artikel meer informatie over en geven tips om een tekort aan spoorelementen in je gewas te voorkomen.

 

Hoge pH

Boven een pH van 6,5 neemt de opneembaarheid van de spoorelementen fors af. Door de hoge pH worden bepaalde elementen vastgelegd in het substraat, of oxideren ze naar een vorm die niet meer opneembaar is voor de plant. Ook kan het gebruik van rood ijzer bij een hogere pH een antagonistische werking hebben op mangaan, wat betekent dat mangaan minder wordt opgenomen door de plant, omdat het door ijzer wordt verdrongen. Hierdoor ontstaat een tekort aan spoorelementen..

 

 

​​Gebreksverschijnselen

Een tekort aan spoorelementen door een hoge pH in het wortelmilieu kan gebreksverschijnselen veroorzaken. Deze zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen wel de groei remmen. In bepaalde fases tijdens de groei kan de pH van het wortelmilieu oplopen. Dit komt omdat de wortels tijdens deze fases bicarbonaat afgeven, wat pH-verhogend werkt. Vooral in deze fases is het belangrijk om alert te zijn op gebreksverschijnselen. .

 

Spoorelementen in chelaatvorm tegen tekort aan spoorelementen.

Om te zorgen dat de spoorelementen niet vast worden gelegd of oxideren in het substraat, kunnen de spoorelementen in chelaatvorm worden gedoseerd. Chelaten zijn organische verbindingen die de spoorelementen aan zich binden en in oplossing houden, zodat de spoorelementen wel opgenomen kunnen worden door de plant. Met het gebruik van spoorelementen in chelaatvorm kan je dus een tekort aan spoorelementen voorkomen. 

Vind ons

 

 

Algerastraat 11 b,

3125 BS Schiedam

Telefoonnr: +31 (0)10 7370717

Email: info@elixer.nl

 

OpeningstijdenMaandag t/m Vrijdag: 10.00 - 18.00 uur

Zaterdag & zondag: gesloten


Elixer Webshop

 

 

De oplossing voor groei en bloei.

Op zoek naar een passend ELIXER product?

Bekijk hier onze mogeijkheden om te kweken!

Copyright © All Rights Reserved